Home Relacja/Stories ŚWIĘTO BIGOSU 2011
ŚWIĘTO BIGOSU 2011 PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mirosław Wdzięczkowski   
niedziela, 13 listopada 2011 22:29

 

 

Wreszcie bigos

 

 

Impreza to zacna pod patronatem licznych mediów, VIP-a, Faktów, telewizji i Auto-Turystyki, oraz dziennikarzy ze Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników GLOBTROTER, (którego jesteśmy członkami). Jak co roku jesienią w niezwykle gościnnym Siedlisku Folkloru zajeździe „Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej przy drodze z Lublina do Kraśnika odbywa się Święto Bigosu. My już po raz czwarty skorzystaliśmy z gościny właścicieli zajazdu „Marzanna”, Władysława i Marzanny Boruch.

 

 

Pojechaliśmy do Niedrzwicy Kościelnej atrakcyjnym i eleganckim Renault Latitude.

Trzeba przyznać, iż Renault zaproponowało auto, za którym oglądają się wszyscy. Po Laguna Coupe z zawieszeniem doskonałym i tylną skrętną osią dzięki czemu lepiej prowadzą się tylko auta wyczynowe, Latitude jest następnym modelem który nam się podoba,  w sam raz na wyprawy i podróże.



Wnętrze zajazdu Marzanna

 

 

 

Wnętrze recepcji hotelu

 

Zajazd „Marzanna” powitał nas piękną pogodą i gościnnością właścicieli. Od razu możemy polecić wyborny żurek w chlebie, oraz przysmak Marzanny. Co to jest, sprawdźcie sami, trzeba pojechać do Niedrzwicy Kościelnej. Właściciele zajazdu, państwo Marzanna i Władysław Boruch podkreślają, iż używają tylko naturalnych przypraw i produktów. W tym roku uruchomiono obok bardzo elegancki hotel, niezwykle gustownie urządzony, z elementami ludowymi i doskonale wkomponowanymi wstawkami drewnianymi. Wieczorem wybraliśmy się do Lublina na starówkę, zwiedzając kilka atrakcyjnych lokali. Starówka w Lublinie warta jest zwiedzania, jest położona na wzgórzach i jest nie duża, lecz ciekawa.


 

W niedzielę rano uczestnicy konkursu o Złoty Gar i nagrodę publiczności na najlepszy bigos rozstawiają się ze swoimi stoiskami, a część oficjalna zaczyna się po południu. Posiłek uprzyjemniały występy zespołu ludowego „Jawor” i „Nebokraj” i lokalna orkiestra dęta. Zapraszamy do obejrzenia relacji foto.


Miód z pasieki ekologicznej i pojazdy ekologiczne przed zajazdem

 

Wydaje mi się, że impreza jest bardzo cenną imprezą na promocję regionalnej kuchni” – powiedział red. Adam Gąsior z Magazynu Turystycznego Wasze Podróże.

Mariusz Gryżewski z magazynu VIP mówi; „Towarzystwo dopisało, dla mnie najbardziej intrygujący był bigos, który nie brał udziału w konkursie, ten z zajazdu Marzanna, który przygotowywała pani Marysia”.

Na imprezę przybyła posłanka Joanna Mucha z Lublina i Marszałek województwa lubelskiego Jacek Sobczak, który wręczył dyplom uznania dla Siedliska Marzanna za doskonałą organizację imprezy.

 

 

W tym roku rywalizowało wielu wystawców w dwóch kategoriach: restauracji i szkół. Jury pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników GLOBTROTER Sławomira Bawarskiego miało pełne ręce roboty.

W kategorii restauracji drugie miejsce i Srebrny Gar zdobyła znana z poprzednich edycji Korbowa Koliba.

Pierwsze miejsce i Złoty Gar został przyznany dla Hotelu Mościcki w Spale, który po raz pierwszy uczestniczył w konkursie i zaproponował interesujący bigos z dziczyzną. A na dziczyźnie Hotel Mościcki zna się wyjątkowo, o czym można przeczytać w artykule Hubertus w Spale.

Pan Władysław Boruch z okolocznościowym chlebem.

 

W kategorii szkół drugie miejsce i Srebrny Gar zdobyło Centrum Usług Szkoleniowych Lider w Lublinie. Pierwsze miejsce i Złoty Gar dla Zespołu Szkół w Pszczelej Woli. Mistrz zgarnia wszystko, więc również dostali nagrodę za najładniejsze stoisko, oraz nagrodę publiczności. Gratulacje!

Właściciele Marzanny serdecznie zapraszali za rok. Pani Marzanna Boruch zdradza nam, iż prowadzą zajazd o dziesięciu lat, „Zapraszamy na dziesiątego Sylwestra. Od ośmiu lat organizujemy imprezę folklorystyczną Święto Bigosu”.


 

A tymczasem w tym roku Renault Latitude bezpiecznie, komfortowo i sprawnie dowiózł nas do domu.

Podróż upłynęła w miłej atmosferze.

 

Tekst i zdjęcia; Mirosław Wdzięczkowski

 

Przeczytaj także;

ŚWIĘTO BIGOSU 2010



 
Designed by vonfio.de